Ingredients

  • 2 kg eper megtisztítva, egészben, vagy darabolva
  • fél kg xilitol
  • 12 g pektin
  • For: 24 dl
  • Preparation: 20 min
  • Cooking: 25 min
  • Ready in: 45 min

Instructions

  1. A megtisztított epret egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a xylitolt és a pektint is. Az utóbbit előtte keverjük ki kevés xylitollal! A hozzávalókat forraljuk fel, majd tegyük megtisztított üvegekbe! Pár percre fordítsuk fejre az üvegeket, aztán fordítsuk vissza, majd takarjuk le takaróval vagy törölközővel. Ebben a szárazdunsztban hagyjuk kihűlni a lekvárt.
  2. Amikor az eperlekvár elkészült, adjunk hozzá 12 db bazsalikomlevelet, és jól forraljuk össze. Üvegekbe szedjük, és fentiek szerint járunk el.
  3. A főzés megkezdése előtt adjunk 100 g megtisztított gyömbért az eperhez, az édesítőhöz és a pektinhez. Esetleg fél citrom levét is adhatunk hozzá.
  4. Főzés közben adjunk az eperhez egy egész citrom levét és 2 tk vaníliaport, ezzel együtt főzzük meg a lekvárt.
  5. A főzés vége felé 3-4 szál apróra vágott rebarbarát adunk az eperhez, és még kb. 2 percig főzzük. Fél citrom levét is adhatunk hozzá.
  6. 1kg eper és 1 kg magozott cseresznye keverékét főzzük meg lekvárnak a fentiek szerint. Ezt darabosan szeretem elkészíteni.