Vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tartó időszak a farsangé. Ez a mulatság, a viasság, az evés-ivás, a karneválozás és a bálozás ideje. A farsangi hagyományos ételek így igen sok húsos ételt tartalmaznak, hiszen a sok italozás mellé jól jöhet egy-egy nehezebb húsos étel, ami felszívja az alkoholt, ha szükséges a józanodás. Kezdjük a farsangi ételek sorát a hagyományos csülkös bablevessel, aminek elkészítését még édesapámtól tanultam, így már a főzése is szép emlékeket ébreszt.


Hozzávalók

Elegendő: 6 személyre
Elkészítés

  1. A csülköt megmossuk és feltesszük forrni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha felforrt a víz, az egészet leöntjük róla, így biztosan nem lesz túl sós a levesünk. Ha van időnk, akkor egy éjszakát vízben is áztathatjuk is a csülköt. Nekem ezúttal nem volt, így egyszer felforraltam, mielőtt oda tettem volna főni.
  2. Amíg a húst egyszer felforraljuk, addig van időnk a zöldségeket és a kolbászt felszeletelni. A hagymát kevés zsiradékon megpirítjuk, majd rádobjuk a répát, a zellert, majd a többi zöldséget és a kolbászt is. Ezeket jól átforgatjuk, kissé összepároljuk. A tarkababot is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd pirospaprikával megszórjuk. Ezután az átforralt csülköt felszeletelve, de csontjával együtt a zöldségekhez adjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A babérlevelet is hozzáadjuk. A levesbe tesszük a paprikákat és a paradicsomot is. Lassú tűzön kb. 3-3,5 óra alatt készre főzzük. A végén én adok egy kiskanál 10 %-os ecetet a leveshez, mert kellemes ízt ad az ételnek.
  3. A tálalásnál tejfelt, friss petrezselyemzöldet és friss fehér kenyeret kínálok hozzá. Finom józanodást!