Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre




Elkészítés

  1. A csirkét vagy a kakast szedjük szét részeire, és mindenhol lisztezzük be.
  2. Szeleteljük a hagymát és a bacont is. A gombát megtisztítjuk.
  3. Vegyünk elő egy jó nagy serpenyőt vagy egy vaslábast, olvasszuk fel a vaj felét, tegyük bele a csirkedarabokat és pirítsuk át.
  4. Ezután flambírozzuk konyakkal, majd szedjük ki a húst, és tegyük félre.
  5. Beletesszük a serpenyőbe a másik fél vajat is, megpirítjuk a szalonnát, a hagymát, a pár gerezd fokhagymát és gombát. Mikor ezek jól megpirultak, kevés barnacukrot adunk hozzá, majd még kb. 2 percig sütjük. Kapunk egy jó kis ragut.
  6. Ebbe visszapakoljuk a csirke darabokat.
  7. Ezután a fokhagymát és a paradicsomszószt is tegyük a serpenyőbe, öntsük fel az alaplé és a bor keverékével, épp annyival, amennyi a csirkét ellepi. Tegyük hozzá a fűszereket és közepes lángon főzzük kb. 1,5 órán át. Ha a hús puha, szedjük ki a baconnel együtt egy külön tálba.
  8. A serpenyőben maradt levet pedig botmixxerrel simára turmixoljuk, aztán kissé kiforraljuk, sűrítjük. Egy evőkanál hideg vajat még a mártásba keverünk, hogy selymesítsük. Utána sózzuk és borsozzuk, ha szükséges. A kész mártást a húsra öntjük. Főtt burgonyával és egy pohár száraz vörösborral kínáljuk.