Van néhány apró trükk, amit mindenképp érdemes betartani, ha szép, magas piskótát szeretnénk sütni. A lisztet mindenképpen szitájuk át, és nem elég csak egyszer. A lisztet magában és a sütőporral együtt is át kell szitálni. A tojásfehérjébe soha ne kerüljön sárgája, mert akkor nem lehet kemény habbá verni. A tojásfehérjéhez adjunk egy-két csipet sót, mielőtt elkezdjük felverni. A tepsibe helyezett piskótatésztát rázzuk meg gyors mozdulatokkal, hogy a levegő kijöjjön belőle. A sütő ajtaját pedig ne nyissuk ki sütés közben, mert nem emelkedik fel a piskóta. Ezt a süteményt akár tortaformában sütjük, akár tepsiben, valóban könnyed ünnepi desszertet varázsolhatunk belőle, akár húsvétra is. A süteményt eperrel díszítettem, de más gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.


Hozzávalók




Elkészítés

  1. Elkészítjük a piskótát. A tojásfehérjéket óvatosan szétválasztjuk a sárgájától. A tojásfehérjét kevés sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal habosra keverjük. A tojássárgájához adjuk kanalanként a lisztkeveréket és a tojásfehérjét. Óvatosan keverjük el! A tésztát kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, és 190 fokon kb. 30 percig sütjük. Ezután fél óráig pihentetjük.
  2. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a mascarponekrémet. A hozzávalókat habosra keverjük. A piskótát középen kettévágjuk, a krém felét beletöltjük, és egyenletesen elkenjük. A krém másik felével a sütit kenjük be kívülről, majd a felszeletelt epret ízlésesen elhelyezzük a süti tetején.