Vannak ételek, melyekről édesapám jut eszembe. Ő volt az, aki a főzés alapjait megtanította nekem. Ilyen például a brassói aprópecsenye is. Igaz, az övé kicsit nehezebb volt, de ízre majdnem olyat készítek, mint Apa.


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre




Elkészítés

  1. A húst, a burgonyát és az uborkát apró kockákra vágjuk. A burgonyát feltesszük hideg vízben főni, és forrástól számított 3 percig főzzük sós vízben. Utána leszűrjük, és forró olajban (150 fokosban) sütjük kb. 5 percig. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy elkezdjen barnulni. Sütés után hagyjuk kihűlni. Majd újra elkezdjük sütni már 180 fokos olajban és aranybarnára készre sütjük. Ezzel a módszerrel olyan burgonyát kapunk, amire még Bernáth József séf úr is azt mondja: ez az, amire az ember visszatér!
  2. A beirdalt és felszeletelt szalonnát kisütjük, majd félretesszük, hogy a tálalásnál felhasználjuk. A hús mehet a serpenyőbe, a szalonna zsiradékába. Hagyjuk átpirulni, utána adjuk hozzá a fokhagymát, a sót, a borsot és a pirospaprikát, majd szórjuk meg majorannával. Pirítsuk meg a húst, majd öntsük fel kevés vízzel, éppen, hogy ellepje, és hagyjuk lesülni. A hús kb. 20 perc alatt készül el. Ekkor hozzáadjuk az összekockázott csemegeuborkát, amivel kissé megbolondítjuk.
  3. Tálalunk! A szalonna és néhány csemege uborka díszítheti a tányért. Friss petrezselymet mindenképp szórjunk rá!