Baconbe tekert csirkemell veloute szósszal, csőben sütve, tavaszi salátával és spárgával


Hozzávalók

Elegendő: 4 személyre




Elkészítés

  1. A csirkemellet megtisztítjuk, a logó részeket levágjuk róla, és egy egész mellből 4 szeletet vágunk fel.
  2. A szeleteket besózzuk és borsozzuk, majd baconbe tekerjük. Szeletelt bacont használtam, így egy szelet bacon jutott egy szelet csirkemellhez.
  3. A betekert csirkemelleket ghee-ben sütöm ki (olívaolajat vagy szőlőmagolajat is használhatunk). Ha kisültek, tepsibe vagy tűzálló tálba helyezem a szeleteket.
  4. A maradék zsiradékba kevés fehérbort öntök, majd tejszínt (én kókusztejet használtam) adok hozzá kb. 2 dl-t, és kevés reszelt sajtot ,Uutána még pár percig egyet rottyantok a szószon, és készen is van. Utólag sózom és borsozom, ha szükséges. A húsra borítom a kész szószt és 15 perc alatt készre sütöm 200 fokon.
  5. Amíg a hús sül a sütőben, van időnk a salátát és a spárgát elkészíteni. A spárágát megtisztítjuk és blansírozzuk, azaz forralt sós vízbe dobjuk és kb. 3 perc után jeges vízbe tesszük át. Ezt még tovább hőkezelhetjük, ha szeretnénk, és vajon (vagy ghee-n) átpirírthatjuk. Én ezt nem tettem most meg, mert érezni akartam a tavasz ízét a zsenge zöld spárgában.
  6. A tavaszi salátához a lila és fehér káposztát nagy lyukú reszelőn lereszelem, adok hozzá reszelt sárgarépát és készen is van a vitamindús, de könnyű tavaszi saláta. Az öntethez az olívaolajat és a balzsamecetet összekeverem kevés mustárral és pici cukorral. Sózzuk és borsozzuk. Még kevés citromlevelet is adhatunk hozzá. Apró vágott snidlinggel feldobhatjuk. Az öntettel a salátát tálalás előtt jól összekeverjük.