CookingMania

Adri egészséges konyhája

Spenótos palacsinta zöldfűszeres túróval töltve

Ez a palacsinta egy valódi színorgia a tányéron. Az íze pedig mindezt csak tovább fokozza. Minden tökéletesen harmonizál. Azoknak is meleg szívvel ajánlom, akik nem szeretik a spenótot, vagy nehezen szánják rá magukat az elkészítésére. Ez a spenótos palacsinta nagyon finom, a túró és a fokhagyma pedig igen jól kiegészíti a spenótot.

Kategória:

Citromos, mascarpones piskóta eperrel

Van néhány apró trükk, amit mindenképp érdemes betartani, ha szép, magas piskótát szeretnénk sütni. A lisztet mindenképpen szitájuk át, és nem elég csak egyszer. A lisztet magában és a sütőporral együtt is át kell szitálni. A tojásfehérjébe soha ne kerüljön sárgája, mert akkor nem lehet kemény habbá verni. A tojásfehérjéhez adjunk egy-két csipet sót, mielőtt elkezdjük felverni. A tepsibe helyezett piskótatésztát rázzuk meg gyors mozdulatokkal, hogy a levegő kijöjjön belőle. A sütő ajtaját pedig ne nyissuk ki sütés közben, mert nem emelkedik fel a piskóta. Ezt a süteményt akár tortaformában sütjük, akár tepsiben, valóban könnyed ünnepi desszertet varázsolhatunk belőle, akár húsvétra is. A süteményt eperrel díszítettem, de más gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.

Kategória:

Pizza

Szeretek itthon pizzát sütni, mert jó illata van, ami igazi olasz hangulatot varázsol a konyhába. De arra is kiváló, hogy eltüntessük a maradékokat a hűtőből, hiszen a kreativitásunkra van bízva, mit rakunk a pizzára. Nekem volt itthon marhahús (kb. 15 dkg), amiből készítettem egy sűrű, ízletes bolognai ragut, a pizza egy részére ebből tettem. A másik felére sonkát pakoltam. Jutott még rá gomba, kukorica és jó sok sajt is.

Kategória:

Részeges csirke házi hasábbal és grillezett zöldségekkel

Egy finom vasárnapi ebéd része is lehet ez a kiváló ételkombináció. Tanyasi csirkével dolgoztam, ami a hús ízén jól érződik. A burgonyát egy speciális hasábszeletelővel vágtam fel egyforma méretre. A grillzöldségek serpenyőben készítéséhez jó tanács: ne sózzunk előre, csak mikor már készen van az étel. Ugyanis ha sózzuk a zöldséget, akkor levet ereszt, és csak megfőzzük. A csirkét egy speciális „csirkesütő” kerámiára állítottam fel, így mindenhol egyformán ropogós lett a bőre.

Kategória:

Csülkös bableves

Vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tartó időszak a farsangé. Ez a mulatság, a viasság, az evés-ivás, a karneválozás és a bálozás ideje. A farsangi hagyományos ételek így igen sok húsos ételt tartalmaznak, hiszen a sok italozás mellé jól jöhet egy-egy nehezebb húsos étel, ami felszívja az alkoholt, ha szükséges a józanodás. Kezdjük a farsangi ételek sorát a hagyományos csülkös bablevessel, aminek elkészítését még édesapámtól tanultam, így már a főzése is szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Zsírjában sült tarja sütőtökpürével

Nagymamáéknál ez egy igazi ünnepi fogás volt karácsonyi látogatásaink során. Na persze mama nem sütőtök pürével szolgálata fel, hanem sok vele sült hagymával és tocsogós vele sült burgonyával. A zsírt persze mi sem fogjuk elhagyni. Jó sok mangalica zsírral dolgozunk majd. A burgonya csak a hagyomány miatt kerül bele. A csípős vöröshagymát salottára cseréltem, és a mama által bőségesen használt fokhagymáról sem feledkezünk el. Így egy laktatós, mégis ideális téli ételt főzhetünk, ünnepivé varázsolva. A maradék húsból és zsírból rilettet (hideg sült hús zsírjával) készíthetünk, ami bármelyik lustálkodós reggelen kitűnő étel lehet friss bagettel vagy friss magos kenyérrel, amihez jó sok zöldhagymát és retket vágok össze.

Kategória:

Libamáj zsírjában

Ahogy annak idején édesapám, én is készítek minden karácsonykor libamájat. Gyermekkoromban mindig csak karácsonykor ettünk libamájat, ám ha étteremben járok, szívesen fogyasztom ezt a finomságot. A libamájhoz legalább ugyanannyi hájat is vegyünk, hogy egy igazán laktató, többfogásos ételt tudjunk készíteni, ha már azt a drága alapanyagot megvásároltuk. Érdemes úgy eljárni, ahogy én tettem. Ezt az ételt akár szentesete előtti napon is elkészíthetjük, így már alig marad dolgunk vele fogyasztás előtt.

Kategória:
Oldalak:1234»