CookingMania

Adri egészséges konyhája

Kategória / karácsonyi receptek

Citromos, mascarpones piskóta eperrel

piskóta

Van néhány apró trükk, amit mindenképp érdemes betartani, ha szép, magas piskótát szeretnénk sütni. A lisztet mindenképpen szitájuk át, és nem elég csak egyszer. A lisztet magában és a sütőporral együtt is át kell szitálni. A tojásfehérjébe soha ne kerüljön sárgája, mert akkor nem lehet kemény habbá verni. A tojásfehérjéhez adjunk egy-két csipet sót, mielőtt elkezdjük felverni. A tepsibe helyezett piskótatésztát rázzuk meg gyors mozdulatokkal, hogy a levegő kijöjjön belőle. A sütő ajtaját pedig ne nyissuk ki sütés közben, mert nem emelkedik fel a piskóta. Ezt a süteményt akár tortaformában sütjük, akár tepsiben, valóban könnyed ünnepi desszertet varázsolhatunk belőle, akár húsvétra is. A süteményt eperrel díszítettem, de más gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.

Kategória:

Székelykáposzta

A legfinomabb székelykáposztát édesanyám készíti, ezért is hasonlít az övéhez az enyémnek az ízvilága. Ez az étel kiváló ebéd lehet a két ünnep között, hiszen elkészítése sem tart túl sokáig, és kicsit olyan ez, mint a kocsonya, napokig ehetjük, és sokáig eláll. Ráadásul a savanyú káposzta kiváló immunerősítő, éppen ezért én csak egyszer mosom át főzés előtt, hogy a sok-sok vitamin benne maradjon.

Kategória:

Téli lencseleves – nem csak szilveszterre

Ez a lencseleves kiváló egytálétel lehet a karácsony után, egyebek mellett jótékony béltisztító hatása miatt. Ha a szervezet megtisztítására fókuszálunk, akkor a húsokat hagyjuk el a főzésnél. A lencsének sok fajtája van, létezik például a beluga lencse, ami apró és sötét színű, a puy lencse, ami szintén apróbb, de több színben kapható. Én a levest most karácsony lévén gourment hegyi lencséből készítettem, ez is finom apró szemű lencse. Ez a leves természetesen kiváló szilveszter éjjelére is. Én biztosan akkor is megfőzöm majd, mert lencse nélkül nem térnék elsején nyugovóra.

Kategória:

Zserbó

Véleményem szerint a zserbó az egyik legelegánsabb és legfinomabb magyar teasütemény. Én jó sok dióval és házi baracklekvárral készítem. Cukrot alig használok, ha mégis, akkor csak és kizárólag xylitolt. A zserbó tradicionális karácsonyi édesség, amely akár szilveszterig is elállna, ha nem ennénk meg... Én a napokban készítettem, így karácsonyra éppen jól összeérnek az ízek.

Kategória:

Zsírjában sült tarja sütőtökpürével

Nagymamáéknál ez egy igazi ünnepi fogás volt karácsonyi látogatásaink során. Na persze mama nem sütőtök pürével szolgálata fel, hanem sok vele sült hagymával és tocsogós vele sült burgonyával. A zsírt persze mi sem fogjuk elhagyni. Jó sok mangalica zsírral dolgozunk majd. A burgonya csak a hagyomány miatt kerül bele. A csípős vöröshagymát salottára cseréltem, és a mama által bőségesen használt fokhagymáról sem feledkezünk el. Így egy laktatós, mégis ideális téli ételt főzhetünk, ünnepivé varázsolva. A maradék húsból és zsírból rilettet (hideg sült hús zsírjával) készíthetünk, ami bármelyik lustálkodós reggelen kitűnő étel lehet friss bagettel vagy friss magos kenyérrel, amihez jó sok zöldhagymát és retket vágok össze.

Kategória:

Libamáj zsírjában

Ahogy annak idején édesapám, én is készítek minden karácsonykor libamájat. Gyermekkoromban mindig csak karácsonykor ettünk libamájat, ám ha étteremben járok, szívesen fogyasztom ezt a finomságot. A libamájhoz legalább ugyanannyi hájat is vegyünk, hogy egy igazán laktató, többfogásos ételt tudjunk készíteni, ha már azt a drága alapanyagot megvásároltuk. Érdemes úgy eljárni, ahogy én tettem. Ezt az ételt akár szentesete előtti napon is elkészíthetjük, így már alig marad dolgunk vele fogyasztás előtt.

Kategória:
Oldalak:12»