Nagymamáéknál ez egy igazi ünnepi fogás volt karácsonyi látogatásaink során. Na persze mama nem sütőtök pürével szolgálata fel, hanem sok vele sült hagymával és tocsogós vele sült burgonyával. A zsírt persze mi sem fogjuk elhagyni. Jó sok mangalica zsírral dolgozunk majd. A burgonya csak a hagyomány miatt kerül bele. A csípős vöröshagymát salottára cseréltem, és a mama által bőségesen használt fokhagymáról sem feledkezünk el. Így egy laktatós, mégis ideális téli ételt főzhetünk, ünnepivé varázsolva. A maradék húsból és zsírból rilettet (hideg sült hús zsírjával) készíthetünk, ami bármelyik lustálkodós reggelen kitűnő étel lehet friss bagettel vagy friss magos kenyérrel, amihez jó sok zöldhagymát és retket vágok össze.
Sült tengeri hal friss cukkínivel
A hal szenteste tradicionális étel Magyarországon. Általában halászlét vagy rántott halat készítenek a háziasszonyok. Most egy könnyű és egészséges halételt ajánlok az ünnepekre. Ez a sült halibut friss cukkínivel és fűszeres burgonyachipsszel.
Kacsacomb, vele sült szilvával és lilahagymával
Ez az étel kitűnő egészséges fogás lehet az ünnepekre, a kacsacomb akár karácsony estére is kiváló választás. Elkészítése nem bonyolult, nem igényel állandó konyhai jelenlétet, hiszen mindent sütőben sütünk meg. A családunkat biztosan levesszük a lábáról ezzel a fogással. A kacsacomb számomra ünnepi fogás, amihez kiválóan illik a szilva és a lilahagyma édeskés íze rozmaringgal kombinálva. A szilva a saját kertünkből van, a fagyasztóból vettem elő.
Grillezett datolya
Sült kacsacomb
Rose kacsamell
Rozé kacsamell parmezános sült zöldségekkel és körtekompóttal
Sütőben sült burgonya
Köretként halakhoz és húsokhoz ideális a sütőben sült burgonya.