CookingMania

Adri egészséges konyhája

Citromos, mascarpones piskóta eperrel

Van néhány apró trükk, amit mindenképp érdemes betartani, ha szép, magas piskótát szeretnénk sütni. A lisztet mindenképpen szitájuk át, és nem elég csak egyszer. A lisztet magában és a sütőporral együtt is át kell szitálni. A tojásfehérjébe soha ne kerüljön sárgája, mert akkor nem lehet kemény habbá verni. A tojásfehérjéhez adjunk egy-két csipet sót, mielőtt elkezdjük felverni. A tepsibe helyezett piskótatésztát rázzuk meg gyors mozdulatokkal, hogy a levegő kijöjjön belőle. A sütő ajtaját pedig ne nyissuk ki sütés közben, mert nem emelkedik fel a piskóta. Ezt a süteményt akár tortaformában sütjük, akár tepsiben, valóban könnyed ünnepi desszertet varázsolhatunk belőle, akár húsvétra is. A süteményt eperrel díszítettem, de más gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.

Kategória:

Zserbó

Véleményem szerint a zserbó az egyik legelegánsabb és legfinomabb magyar teasütemény. Én jó sok dióval és házi baracklekvárral készítem. Cukrot alig használok, ha mégis, akkor csak és kizárólag xylitolt. A zserbó tradicionális karácsonyi édesség, amely akár szilveszterig is elállna, ha nem ennénk meg... Én a napokban készítettem, így karácsonyra éppen jól összeérnek az ízek.

Kategória:

Szilvás batyu

A véletlennek és a nyári szünidőnek köszönhetően ez alkalommal a szilvás batyu készítésénél apró segítségem is volt. A hatéves szomszéd kislány épp nálunk volt, amikor a tésztát dagasztottam. Megérezte a kelt tészta illatát, amikor elkezdtem kinyújtani. Odajött, és megkérdezte, segíthet-e. Örömmel mondtam neki igent, így együtt töltögettük a szilvás batyukat egy nyári délelőtt. Ő alig várta, hogy kisüljön a kalács, aminek mennyei illata átjárta a konyhát. A kislány büszkén vitte szüleinek azt a tíz kalácsot, amit ő töltött meg. Élmény volt vele együtt sütni. szilvas-batyu-1

Kategória:

Kapros-túrós bukta

Nyári esős idők előhúzzák belőlem a kelt tészta illata iránti vágyat, így sütnöm kell. A zöldfűszeres kertemben volt friss kapor, a hűtőben pedig zsíros túró. Így megragadtam egyik ilyen délután az alkalmat és kapros-túrós buktát készítettem délutáni vendégeimnek. Kitűnő tea, kávé vagy bármely frissítő mellé. Laktató uzsonna, de reggelire is kiváló.

Kategória: