CookingMania

Adri egészséges konyhája

Rakott kel – egy kicsit másképp

Odavagyok a kelkáposztáért. Kiváló kalcium- és A-vitamin-forrás, ezen kívül magas a B-vitamin tartalma is. Minél sötétebb a levele, az íze annál intenzívebb, és klorofiltartalma is annál magasabb, ami nem más az „elbújtatott” napenergia és életerő. A kelkáposzta egész évben beszerezhető, és igazán sokféle étel készíthető belőle. Most egy egyszerű rakott kelt ajánlok, ami nem csak színes és mutatós étel, de az íze is lenyűgöző.

Kategória:

Hash brown – felturbózva

A hash brown-t nagyon megszerettem Amerikában. Reggelire szervírozzák, tojás, sült bacon, sült mini kolbász mellé, amihez még pirítóst is kínálnak. A hash brown nem más, mint lereszelt burgonya, amit általában a sütőben sütnek – de serpenyőben is elkészíthető – szép aranybarnára, majd tálalásnál kockákra szeletelik. Általában csak sózzák és borsozzák. Én most egy kicsit megvariáltam, úgy döntöttem, a tojást és a bacont nem külön szervírozom, hanem a hash brown-ba kevertem. Így lett egy kiváló vasárnapi reggelink, amihez már nem kellett a pirítós.

Kategória:

Kőrözött házi túróból

Tejterméket alig fogyasztunk, tejet pedig egyáltalán nem iszunk, csak kelt tésztákhoz használom. Ám a házi túrót és a házi tejfölt nagyon szeretjük, mert ízletesebbek és zsírosabbak, mint a bolti megfelelőik. Ha édesanyám meglep minket Gyöngyös környéki falusi túróval és tejfellel, akkor abból túrós csuszát, kapros-túrós táskát, túrós rétest, palacsintába édes túrókrémet vagy kőrözöttnek sós túrókrémeket készítek. A kőrözöttet pirítóssal fogyasztjuk, mellé ezúttal zöld citrommal meglocsolt, sózott és borsozott avokádót kínálok. Kellemes hármas ez reggelire, ebédre vagy vacsorára, és nem utolsó sorban egészséges is. Az avokádó kiváló vitaminforrása az A-, B-, C-, E- és D-vitaminoknak. A benne lévő olajok jótékonyan hatnak szervezetünkre, például egyensúlyban tartja a koleszterinszintünket és fiatalítja az arcbőrünket. A túrónak magas a kalciumtartalma, ami a májbetegek aminosav-szükségletét fedezheti. A kőrözött elkészítését édesapámtól lestem el még gyermekként. Így elkészítése szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Téli lencseleves – nem csak szilveszterre

Ez a lencseleves kiváló egytálétel lehet a karácsony után, egyebek mellett jótékony béltisztító hatása miatt. Ha a szervezet megtisztítására fókuszálunk, akkor a húsokat hagyjuk el a főzésnél. A lencsének sok fajtája van, létezik például a beluga lencse, ami apró és sötét színű, a puy lencse, ami szintén apróbb, de több színben kapható. Én a levest most karácsony lévén gourment hegyi lencséből készítettem, ez is finom apró szemű lencse. Ez a leves természetesen kiváló szilveszter éjjelére is. Én biztosan akkor is megfőzöm majd, mert lencse nélkül nem térnék elsején nyugovóra.

Kategória:

Fejtettbab-leves

Fejtettbab-leves füstölt hússal és házikolbásszal. Imádom a leveseket. Jól jönnek, ha esik, ha fúj, vagy ha süt a nap. Levest készíteni könnyű, és csupán az előkészület igényel időt. Ha szezonja van a fejtett babnak, mindig főzök belőle levest. Főételként esszük, és legalább két napig, mert másnap még finomabb, az ízek jól összeérnek.

Kategória:
Oldalak:12»