- course: előétel
Ingredients
- 2 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 1/2 zellergyökér
- 1 szál zellerlevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- fél karalábé
- kevés zöldborsó
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk frissen őrölt bors
- 3 tk só
- 2 közepes burgonya
- 5 csokor friss petrezselyem
- 2 dl tejszín 30% zsírtartalmú
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- szőlőmagolaj vagy vaj (5 dkg)
- szeletelt kenyér apró kockára vágva
- For: 4 személyre
- Preparation: 45 min
- Cooking: 10 min
- Ready in: 55 min
Instructions
- Készítsünk zöldséglevest, amibe burgonyát is főzünk, mert azt használjuk a krémleves sűrítéséhez a fehérrépával keverve.
- Miközben a leves készül, blansírozzuk az 5 csokor petrezselymet, vagyis forrásban lévő sós vízbe dobjuk, és 1 percig benne hagyjuk, majd jeges vízbe dobjuk. A zöldséglevest bőséges lében főzzük, mert a levét, a benne főtt burgonyát és a fehérrépát használjuk a petrezselyem krémleves alapjának és fontos, hogy a zöldséglevesnek is maradjon leve.
- A levesből kivett mintegy 1,2 liter zöldségléhez hozzáadjuk a levesben főtt burgonyát, fehérrépát és a blansírozott petrezselymet, majd konyhai robotgéppel vagy turmixgéppel krémesre keverjük. Ezután hozzáadunk 2 dl zsíros tejszínt, ezzel is összeturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk. Amikor a tűzről levesszük, hozzákeverjünk a hideg vajkockát, ami selymessé teszi a levest. Ha szükséges, még fűszerezzük, és ízlés szerint chilit teszünk bele..
- Elkészítjük a házi croutont is. A szőlőmagolajon félig megpirítjuk a kenyeret, hozzáadjuk a fokhagymát, és készre pirítjuk. Tengeri sóval megszórjuk.
Hozzászólások