CookingMania

Adri egészséges konyhája

Töltike színes tavaszi salátával

Főzéskor a cékla minden részét felhasználtam. Készítettem egy színes tavaszi salátát, amibe a cékla gyökere és szára került. A szárát és a levelét csak blansíroztam, míg a gyökeret fóliában megsütöttem. A végeredmény nagyon finom lett, ráadásul egészsége is. Ez a fogás tökéletes választás akár vendégek fogadásához is, hiszen hidegen is szervírozható, így akár jó előre elkészíthető.

Kategória:

Zöldspárga-krémleves zöldfűszeres házi croutonnal

Amikor a spárgának szezonja van, mindegy, hogy zöld vagy fehér, nálunk mind a kettő terítékre kerül levesként vagy köretként. A spárga nagyon egészséges zöldség, kiváló méregtelenítő magas káliumtartalma miatt, az ugyanis vízhajtó hatású. Továbbá tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, béta-karotint, folsavat és C-, B1-, B2-, B6-vitamint. Nyomelemekben is igen gazdag. Úgyhogy, mindenkit csak biztatni tudok, hogy készítsen spárgás ételeket. Az alábbi egyszerű és színes leves akár főétel is lehet vacsorára.

Kategória:

Kőrözött házi túróból

Tejterméket alig fogyasztunk, tejet pedig egyáltalán nem iszunk, csak kelt tésztákhoz használom. Ám a házi túrót és a házi tejfölt nagyon szeretjük, mert ízletesebbek és zsírosabbak, mint a bolti megfelelőik. Ha édesanyám meglep minket Gyöngyös környéki falusi túróval és tejfellel, akkor abból túrós csuszát, kapros-túrós táskát, túrós rétest, palacsintába édes túrókrémet vagy kőrözöttnek sós túrókrémeket készítek. A kőrözöttet pirítóssal fogyasztjuk, mellé ezúttal zöld citrommal meglocsolt, sózott és borsozott avokádót kínálok. Kellemes hármas ez reggelire, ebédre vagy vacsorára, és nem utolsó sorban egészséges is. Az avokádó kiváló vitaminforrása az A-, B-, C-, E- és D-vitaminoknak. A benne lévő olajok jótékonyan hatnak szervezetünkre, például egyensúlyban tartja a koleszterinszintünket és fiatalítja az arcbőrünket. A túrónak magas a kalciumtartalma, ami a májbetegek aminosav-szükségletét fedezheti. A kőrözött elkészítését édesapámtól lestem el még gyermekként. Így elkészítése szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Feketekagyló fehérborban

Mifelénk a feketekagyló ritka, mint a fehér holló. Éppen ezért nálunk sem kerül minden nap az asztalra. Ám, ha úgymond szembe jön velünk, és friss, akkor egy romantikus fehérboros vacsora kerekedik ki belőle. Így volt ez nemrég is, a kagylót saját receptem alapján készítettük el a férjemmel. Húsz perc alatt varázslatos mediterrán vacsorát főztünk, amit bátran ajánlok akár a közelgő Valentin-napra is. Úgy tartják, a kagyló afrodiziákum… (Az étel bagett nélkül gluténmentes)

Kategória:

Csülkös bableves

Vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tartó időszak a farsangé. Ez a mulatság, a viasság, az evés-ivás, a karneválozás és a bálozás ideje. A farsangi hagyományos ételek így igen sok húsos ételt tartalmaznak, hiszen a sok italozás mellé jól jöhet egy-egy nehezebb húsos étel, ami felszívja az alkoholt, ha szükséges a józanodás. Kezdjük a farsangi ételek sorát a hagyományos csülkös bablevessel, aminek elkészítését még édesapámtól tanultam, így már a főzése is szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Téli lencseleves – nem csak szilveszterre

Ez a lencseleves kiváló egytálétel lehet a karácsony után, egyebek mellett jótékony béltisztító hatása miatt. Ha a szervezet megtisztítására fókuszálunk, akkor a húsokat hagyjuk el a főzésnél. A lencsének sok fajtája van, létezik például a beluga lencse, ami apró és sötét színű, a puy lencse, ami szintén apróbb, de több színben kapható. Én a levest most karácsony lévén gourment hegyi lencséből készítettem, ez is finom apró szemű lencse. Ez a leves természetesen kiváló szilveszter éjjelére is. Én biztosan akkor is megfőzöm majd, mert lencse nélkül nem térnék elsején nyugovóra.

Kategória:

Töltött dagadó sült céklás salátával

Ez egy olyan étel, aminek a nehezét a hentesre bízhatjuk. A dagadót ugyanis fel kell szúrni, amire én mindig megkérem a hentest. A többi művelet már nagyon egyszerű. A húst bármivel megtölthetjük, most a saját variációmat mutatom be nektek. A saláta könnyű és jól illik az étel mellé, ráadásul színessé teszi a tányért. Így igazi ünnepi ételt varázsolhatunk a karácsonyi asztalra.

Kategória:
Oldalak:123»