CookingMania

Adri egészséges konyhája

Paradicsomos zöldségleves kanállal szaggatott nokedlivel

A paradicsomos zöldségleves nagymamámat juttatja eszembe. Na és persze a félig „elfogyott” alumíniumkanalat, amivel a nokedlit szaggatta a levesbe, merthogy a kanál úgymond a felére fogyott a sok nokedliszaggatástól… Nagymamám levesének már az illata is csábító volt, az íze pedig semmihez sem volt hasonlítható. Ez egy kiváló laktató fogás lehet azoknak, akik éppen böjtölnek. De a többiek sem fogják a húst hiányolni ebből a tartalmas zöldséglevesből.

Kategória:

Húsos makaróni

Apa készített ilyet sokszor, amikor gyerekek voltunk, tőle lestem el ezt a receptet. Csak egy egészen kicsit változtattam rajta. Ő sertéshúst használt mindig, én marhával dolgozom, és gombával dúsítom a lecsós alapon elkészített húst. Tehát egy picit több a zöldség és egészségesebb az étel.

Kategória:

Csülkös bableves

Vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tartó időszak a farsangé. Ez a mulatság, a viasság, az evés-ivás, a karneválozás és a bálozás ideje. A farsangi hagyományos ételek így igen sok húsos ételt tartalmaznak, hiszen a sok italozás mellé jól jöhet egy-egy nehezebb húsos étel, ami felszívja az alkoholt, ha szükséges a józanodás. Kezdjük a farsangi ételek sorát a hagyományos csülkös bablevessel, aminek elkészítését még édesapámtól tanultam, így már a főzése is szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Székelykáposzta

A legfinomabb székelykáposztát édesanyám készíti, ezért is hasonlít az övéhez az enyémnek az ízvilága. Ez az étel kiváló ebéd lehet a két ünnep között, hiszen elkészítése sem tart túl sokáig, és kicsit olyan ez, mint a kocsonya, napokig ehetjük, és sokáig eláll. Ráadásul a savanyú káposzta kiváló immunerősítő, éppen ezért én csak egyszer mosom át főzés előtt, hogy a sok-sok vitamin benne maradjon.

Kategória:
Oldalak:12»