A ghee nem más, mint tisztított vaj, aminek magas, 250 Celsius az égési foka, így nem olvad meg könnyedén. Előnye, hogy éppen ezért hűtést sem igényel. Magunk is elkészíthetjük.

A ghee vajból készült, de kivonják belőle a tejet, így akár laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Ha ghee-t fogyasztunk olyan mintha probiotkiumot, vagy prebiotikumot juttatnánk a szervezetünkbe. Vagyis nem csak táplálkozunk, hanem az immunrendszerünket is erősítjük. A ghee kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása is ismert. A ghee tartalmaz omega-3 zsirsavat, A, D, E és K vitamint.

Ghee készítése házilag
Sótlan organikus (bio) vajból készítjük. Lassú tűzön felolvasztjuk, majd lassan felforraljuk, és hagyjuk elforrni a folyadékot. Amikor a tejsavó feljött a vaj tetejére és elkezdett kissé barnulni, vegyük le a tűzről, és egy gézruhán szűrjük át úgy, hogy a habot a gézben hagyjuk. Ez a vaj forrásától számítva kb. 10 perc, ennyi idő alatt képződik a hab és a barnulás is elkezdődik.
Ghee-t keszen is vásárolhatunk bioboltokban.
Tip: Húsételek sütésénél és sült zöldségek készítéséhez kiváló.

Ghee receptek, ételek, amelyek ghee-vel (is) elkészíthetők>>