CookingMania

Adri egészséges konyhája

Mangósaláta

Ez egy egyszerűen összeállítható thai saláta, mely nemcsak a látványával és az illatával kápráztat el minket, de az egészségünknek is jót teszünk vele, ha elfogyasztjuk, akár hússal vagy anélkül. Grillhúsok mellé kitűnő nyári köret, de apóra csíkozott csirkemell-falatkákkal is laktató főételt készíthetünk belőle gyorsan. Fontos, hogy érett mangót vegyünk, a többi zöldség szezonális. Én mindig arra törekszem, hogy bio zöldségeket használjak.

Kategória:

Spenótos palacsinta zöldfűszeres túróval töltve

Ez a palacsinta egy valódi színorgia a tányéron. Az íze pedig mindezt csak tovább fokozza. Minden tökéletesen harmonizál. Azoknak is meleg szívvel ajánlom, akik nem szeretik a spenótot, vagy nehezen szánják rá magukat az elkészítésére. Ez a spenótos palacsinta nagyon finom, a túró és a fokhagyma pedig igen jól kiegészíti a spenótot.

Kategória:

Kéksajtos mártogatós

Ezt a mártogatóst is Amerikában kóstoltam először. A kéksajtért nem vagyok oda, ezt a mártogatóst mégis szeretem, mert a natúr krémsajt szépen meglágyítja a kéksajt kesernyés intenzitását. Amerikában kísérőként kínálják csípősen elkészített csirkeszárnyhoz, sült burgonyához vagy steak burgonyához. De előételként zellerszárhoz és sárgarépához is gyakorta kínálják. Én is most ez ajánlom.

Kategória:

Zöldspárga-krémleves zöldfűszeres házi croutonnal

Amikor a spárgának szezonja van, mindegy, hogy zöld vagy fehér, nálunk mind a kettő terítékre kerül levesként vagy köretként. A spárga nagyon egészséges zöldség, kiváló méregtelenítő magas káliumtartalma miatt, az ugyanis vízhajtó hatású. Továbbá tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, béta-karotint, folsavat és C-, B1-, B2-, B6-vitamint. Nyomelemekben is igen gazdag. Úgyhogy, mindenkit csak biztatni tudok, hogy készítsen spárgás ételeket. Az alábbi egyszerű és színes leves akár főétel is lehet vacsorára.

Kategória:

Paradicsomos zöldségleves kanállal szaggatott nokedlivel

A paradicsomos zöldségleves nagymamámat juttatja eszembe. Na és persze a félig „elfogyott” alumíniumkanalat, amivel a nokedlit szaggatta a levesbe, merthogy a kanál úgymond a felére fogyott a sok nokedliszaggatástól… Nagymamám levesének már az illata is csábító volt, az íze pedig semmihez sem volt hasonlítható. Ez egy kiváló laktató fogás lehet azoknak, akik éppen böjtölnek. De a többiek sem fogják a húst hiányolni ebből a tartalmas zöldséglevesből.

Kategória:

Pampuska – avagy krumplipogácsa

Gyermekkoromban nagymamánál sokat ettük ezt a finom, kiadós és olcsó ételt egy jó kis leves után. A pampuska elkészítését nagymamától lestem el, aki sokszor be is vont a munkába, én szaggathattam ki a pogácsákat, miután ő kinyújtotta a tésztát. A weben található receptek többsége tojást is ajánl a tésztába, ám én nagymamától azt tanultam, hogy burgonya, liszt és só keveréke ez a pogácsa. Vannak azonban, akik egy kis sütőport is adnak hozzá. Mi szeretjük csak úgy, magában is enni, de kiváló köret lehet egy sűrű marhapörkölt mellé vagy sült húshoz.

Kategória:

Kőrözött házi túróból

Tejterméket alig fogyasztunk, tejet pedig egyáltalán nem iszunk, csak kelt tésztákhoz használom. Ám a házi túrót és a házi tejfölt nagyon szeretjük, mert ízletesebbek és zsírosabbak, mint a bolti megfelelőik. Ha édesanyám meglep minket Gyöngyös környéki falusi túróval és tejfellel, akkor abból túrós csuszát, kapros-túrós táskát, túrós rétest, palacsintába édes túrókrémet vagy kőrözöttnek sós túrókrémeket készítek. A kőrözöttet pirítóssal fogyasztjuk, mellé ezúttal zöld citrommal meglocsolt, sózott és borsozott avokádót kínálok. Kellemes hármas ez reggelire, ebédre vagy vacsorára, és nem utolsó sorban egészséges is. Az avokádó kiváló vitaminforrása az A-, B-, C-, E- és D-vitaminoknak. A benne lévő olajok jótékonyan hatnak szervezetünkre, például egyensúlyban tartja a koleszterinszintünket és fiatalítja az arcbőrünket. A túrónak magas a kalciumtartalma, ami a májbetegek aminosav-szükségletét fedezheti. A kőrözött elkészítését édesapámtól lestem el még gyermekként. Így elkészítése szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Feketekagyló fehérborban

Mifelénk a feketekagyló ritka, mint a fehér holló. Éppen ezért nálunk sem kerül minden nap az asztalra. Ám, ha úgymond szembe jön velünk, és friss, akkor egy romantikus fehérboros vacsora kerekedik ki belőle. Így volt ez nemrég is, a kagylót saját receptem alapján készítettük el a férjemmel. Húsz perc alatt varázslatos mediterrán vacsorát főztünk, amit bátran ajánlok akár a közelgő Valentin-napra is. Úgy tartják, a kagyló afrodiziákum… (Az étel bagett nélkül gluténmentes)

Kategória:
Oldalak:123»