CookingMania

Adri egészséges konyhája

Tojásos nokedli fejes salátával

Mindaddig nem is tudtam, hogy a szomszédom tyúkokat nevel, amíg nem kaptam tőle friss tojást. Mondtam is neki, hogy ezután már nem a boltból, hanem tőle veszem majd a tojásokat, így mindig frisset ehetünk. Örömömben úgy döntöttem, gyermekkorom egyik kedvenc tavaszi ételét készítem vacsorára. Mi a tojásos nokedlit cukros-ecetes fejes salátával mindig május környékén ettük, akkor, amikor már a zöldségesnél friss salátát lehetett kapni. Ezt az ételt mindig anyukám készítette, tőle lestem el a pörgős nokedli készítését is. Kellemes emlékek jutottak eszembe, miközben ezt az ételt készítettem. A látvánnyal pedig nem lehet betelni: a házi tojás gyönyörű sárgára sült. Figyelem, a tojásos nokedli frissen fogyasztva a legfinomabb.

Kategória:

Vadas marha pirított burgonyagombóccal és karamellizált zöldségekkel

A vadas gyermekkorom egyik kedvence volt, és mostanáig az maradt, mert apa mindig nagyon ízletesen készítette el. A tálalással szerettem volna bebizonyítani, hogy akár ünnepi ebéd is lehet a vadasból. Az én vadasom abban különbözik másétól, hogy karamellizált zöldségeket is kínálok mellé.

Kategória:

Rakott kel – egy kicsit másképp

Odavagyok a kelkáposztáért. Kiváló kalcium- és A-vitamin-forrás, ezen kívül magas a B-vitamin tartalma is. Minél sötétebb a levele, az íze annál intenzívebb, és klorofiltartalma is annál magasabb, ami nem más az „elbújtatott” napenergia és életerő. A kelkáposzta egész évben beszerezhető, és igazán sokféle étel készíthető belőle. Most egy egyszerű rakott kelt ajánlok, ami nem csak színes és mutatós étel, de az íze is lenyűgöző.

Kategória:

Pampuska – avagy krumplipogácsa

Gyermekkoromban nagymamánál sokat ettük ezt a finom, kiadós és olcsó ételt egy jó kis leves után. A pampuska elkészítését nagymamától lestem el, aki sokszor be is vont a munkába, én szaggathattam ki a pogácsákat, miután ő kinyújtotta a tésztát. A weben található receptek többsége tojást is ajánl a tésztába, ám én nagymamától azt tanultam, hogy burgonya, liszt és só keveréke ez a pogácsa. Vannak azonban, akik egy kis sütőport is adnak hozzá. Mi szeretjük csak úgy, magában is enni, de kiváló köret lehet egy sűrű marhapörkölt mellé vagy sült húshoz.

Kategória:

Húsos makaróni

Apa készített ilyet sokszor, amikor gyerekek voltunk, tőle lestem el ezt a receptet. Csak egy egészen kicsit változtattam rajta. Ő sertéshúst használt mindig, én marhával dolgozom, és gombával dúsítom a lecsós alapon elkészített húst. Tehát egy picit több a zöldség és egészségesebb az étel.

Kategória:

Kőrözött házi túróból

Tejterméket alig fogyasztunk, tejet pedig egyáltalán nem iszunk, csak kelt tésztákhoz használom. Ám a házi túrót és a házi tejfölt nagyon szeretjük, mert ízletesebbek és zsírosabbak, mint a bolti megfelelőik. Ha édesanyám meglep minket Gyöngyös környéki falusi túróval és tejfellel, akkor abból túrós csuszát, kapros-túrós táskát, túrós rétest, palacsintába édes túrókrémet vagy kőrözöttnek sós túrókrémeket készítek. A kőrözöttet pirítóssal fogyasztjuk, mellé ezúttal zöld citrommal meglocsolt, sózott és borsozott avokádót kínálok. Kellemes hármas ez reggelire, ebédre vagy vacsorára, és nem utolsó sorban egészséges is. Az avokádó kiváló vitaminforrása az A-, B-, C-, E- és D-vitaminoknak. A benne lévő olajok jótékonyan hatnak szervezetünkre, például egyensúlyban tartja a koleszterinszintünket és fiatalítja az arcbőrünket. A túrónak magas a kalciumtartalma, ami a májbetegek aminosav-szükségletét fedezheti. A kőrözött elkészítését édesapámtól lestem el még gyermekként. Így elkészítése szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Csülkös bableves

Vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig tartó időszak a farsangé. Ez a mulatság, a viasság, az evés-ivás, a karneválozás és a bálozás ideje. A farsangi hagyományos ételek így igen sok húsos ételt tartalmaznak, hiszen a sok italozás mellé jól jöhet egy-egy nehezebb húsos étel, ami felszívja az alkoholt, ha szükséges a józanodás. Kezdjük a farsangi ételek sorát a hagyományos csülkös bablevessel, aminek elkészítését még édesapámtól tanultam, így már a főzése is szép emlékeket ébreszt.

Kategória:

Székelykáposzta

A legfinomabb székelykáposztát édesanyám készíti, ezért is hasonlít az övéhez az enyémnek az ízvilága. Ez az étel kiváló ebéd lehet a két ünnep között, hiszen elkészítése sem tart túl sokáig, és kicsit olyan ez, mint a kocsonya, napokig ehetjük, és sokáig eláll. Ráadásul a savanyú káposzta kiváló immunerősítő, éppen ezért én csak egyszer mosom át főzés előtt, hogy a sok-sok vitamin benne maradjon.

Kategória:
Oldalak:123»